MARJUT KUJALA, Psykoterapeutti 0400 189 101

  • Hankien taakan hellittäessä ja lumen sulaessa maasta kurkistaa krookus.
    Lämpö ja valo kutsuvat sitä kukkimaan, uskaltamaan uuteen...
  • Sipulissa on elinvoima ja kaikki tarvittava kukkimiseen, vaikka ankeat
    olosuhteet olisivat tuhonneet sen maanpäällisen osan tai turha olisi palanut karrelle.
  • Psykoterapeutti kulkee myötäelävästi rinnalla ja kamppailee yhdessä
    asiakkaan kanssa yhteisesti määritellyn ongelman voittamiseksi.

EMDR - hyvä työkalu

Joskus 1990 –luvun loppupuolella tutustuin, kiinnostuin ja innostuin menetelmästä nimeltään EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Kouluttauduin sen käyttöön aikuisilla henkilöillä, jotka ovat kokeneet jotain traumaattista. Kyse voi siis olla vaikkapa henkilöstä, jolla on kolarin jälkeen pelkoja ajaa autoa. Kun on kyse yksittäisen trauman hoidosta, voidaan tuloksia saada jo muutamassa istunnossa. Sen sijaan II-tyypin trauma (useita erillisiä traumoja tai toistuva, pitkään jatkuva traumatisoituminen) vaatii usein pidemmän psykoterapian, jonka osana EMDR:ää voidaan käyttää.

Perheväkivalta

Psykoterapiassa neutraali lähestymistapa on vallitseva lähes kaikkiin ilmiöihin ja tapahtumiin. Perheväkivallan kyseessä ollen se ei ole oikein. Jos terapeutti ei ota kantaa, se merkitsee asettumista vallassa olevan puolelle, sillä tekijän todellisuus hallitsee. Tekijä yleensä kieltää tai vähättelee, syyllistää ja vastuuttaa kohteen sekä oikeuttaa teon seksistisillä asenteillaan. Kohde puolestaan tuntee pelkoa ja häpeää sekä arvottomuuden tunnetta, syyllistää itsensä, hänen oma todellisuutensa on hämärtynyt ja hän kärsii posttraumaattisen stressin oireista.

Etkö usko itseesi?

Kun tapaan todella fiksuja ja osaavia kollegoja, mieleeni hiipii ajatus, etten osaa mitään. Tunnen itseni pieneksi hetkeksi huijariksi, vaikka oikeasti olen ihan riittävän hyvä. Tutkimusten mukaan 70 % ihmisistä kokee ainakin kerran elämässään episodin, jossa pelko osaamattomaksi ja epäpäteväksi paljastumisesta piiskaa tekemään yhä enemmän ja paremmin. Edes paraskaan suoritus ei tunnu riittävän vakuuttamaan itseä siitä, että on riittävän hyvä. Kuulostaako tutulta?

Työkaluja ajanhallintaan työpaikalla, osa 2

Kenen sätkynukke olet? Monen tunne ajanhallitsemattomuudesta pohjautuu oletukseen, että ajankäytöstä määrää joku muu. Kun uskoo, että elämän kulkea sanelevat ulkoiset tekijät (kuten kohtalo, hyvä onni tai muut ihmiset), hallintakäsitys on ulkoa ohjautuva. Jos sen sijaan itse uskoo olevansa ohjaksissa, on sisältä ohjautuva. Sisältä ohjautuvan hallintakäsityksen omaavat ihmiset ovat tyytyväisempiä työhönsä, toipuvat sairauksista nopeammin ja kertovat elävänsä muutoinkin tyydyttävämpää elämää kuin ne, jotka uskovat olevansa muiden sätkynukkeja.

Työn kuormittavuudesta

Taantuman jälkeisessä Suomessa, jossa samanaikaisesti on vähennetty työntekijöiden määrää ja lisätty työtehon vaatimuksia, yksittäisen työntekijän mahdollisuus kokea itsensä kyllin hyväksi työntekijäksi on koetuksella. Ei siis ihme, jos merkittävä osa työssäkäyvistä pitää työtään henkisesti rasittavana ja kokee joutuvansa kiirehtimään suoriutuakseen työstään. Lieväasteista työuupumusta on noin joka neljännellä työntekijällä, mutta onneksi vakavan työuupumuksen oireita on vain noin 2 – 3 %:lla.